Choď na obsah Choď na menu
 


Tak, ak ste sa porozhliadli o čo ide, popozerali filmy, prečítali príspevky, preklikali ďalšie odkazy,

a radi by ste k tomu niečo dodali,

 

tak nech sa páči.

 

(Prosíme Vás o slušnosť, úctu a vecnosť. Ďakujeme.)

 

 

Budeme radi každej Vašej odpovedi;

 

V prípade Vášho záujmu sa môžte dať inšpirovať aj týmito našimi otázkami:

Zdá sa Vám premýšľanie o uskutočnení myšlienky základného príjmu zmysluplné?

Čo by ste robili Vy, ak by ste mali zabezpečený základný príjem? Čo si myslíte, že by robili iní?

Čo Vás napadá, keď počúvate či čítate o tejto myšlienke?

Cítite sa byť otvorení premýšľať o tom ďalej?

 

 

 

 

 

 

***

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Iniciatíva európskych občanov za nepodmienený základný príjem

Miloš,15. 10. 2013 22:41

14. januára 2013, akceptovala Európska komisia európsku občiansku iniciatívu za základný príjem, čím umožnila spustenie jednoročnej kampane vo všetkých krajinách Európskej Únie.
Pred 14. Januárom 2014, musíme osloviť 500 miliónov obyvateľov Európskej Únie a zozbierať jeden milión podpisov z minimálne 7 členských štátov EU. 15 členských štátov sa už k iniciatíve pripojilo.

Ak z 500 miliónov obyvateľov Európskej Únie zozbierame jeden milión podpisov, Európska Komisia bude musieť podrobne preskúmať našu iniciatívu a zvolať verejné prednesenie v Európskom Parlamente.

Ak sa chceš ku iniciatíve pridať, môžeš tak urobiť tu: http://basicincome2013.eu/ubi/sk/

PS: Chorvátsko je prvou krajinou v EÚ, ktorej sa podarilo zozbierať požadovaný minimálny počet podpisov! https://ec.europa.eu/citizens-initiative/REQ-ECI-2012-000028/public/map.do

Už to malo byť dávno.

Rudo ,26. 12. 2012 10:36

Som živnostník , remeselník nemám deti. Žije sa mi v celku dobre ale ťažké je pozerať sa na biedu a núdzu druhých je to tragédia ak človek pracuje celý mesiac a má problém vyžiť a ešte horšie je ak prácu stratí.
Kedysi som tvrdil že by mal byť každý živnostník aby si nastavil cenu práce sám a keby platil odvody videl by koľko mu štát zoberie. Myšlienka základného prímu je na slovensku nemožná iba ak by to prislo z EU.

Diskusný prípevok

Hela,5. 1. 2010 23:23

Ja si myslím, že sa toho veľa nezmení. Tí ľudia, ktorí chcú pracovať a chcú robiť zmysluplné veci, tak tí to robia aj dnes a tí ľudia ktorí nechcú robiť, tak základným príjmom určite nebudú robiť zmysluplnejšie a tvorivejšie veci pre spoločnosť.Aj tak z toho bude profitovať len naša rómska menšina v spoločnosti a oni určite základným príjmom nebudú robiť práce, ktoré budú osožné pre spoločnosť.Alebo žeby hej? Pravdepodobne budú plodiť ešte viacej detí ako doteraz, lebo to im robí najväčšiu radosť.......A potom budú Slováci v menšine oproti rómskym obyvateľom.

šanca pre ľudskú dôstojnosť

Katka,3. 6. 2009 1:48

Ja v tom vidím šancu pre ľudskú dôstojnosť. Mne osobne základný príjem chýba a viem, že mnohým, ktorých poznám, by zabezpečil istý, akoby základný, pokoj. Som žena a tie boli v dejinách často odkázané vo svojom zabezpečení na mužov. Je úžasné môcť byť sebestačná a samostatná, ale ak je to rozkaz, a nie možnosť, tak to pre mňa nevytvára pokojnú, tvorivú atmosféru, v ktorej by som ja sama rada robila a rozvíjala to, čo robiť túžim. Pod existenčným strachom nerastie ani kultúra, ani zhovievavosť k deťom, chorým,starším,a inak "neproduktívnym" ľuďom. Nemyslím si že prínos človeka spočíva len v tom, že sa dokáže predať na trhu práce, aj keď si myslím, že uplatnenie sa v živote spôsobom, ktorý je užitočný pre iných je súčasťou utvárania našej identity. No keďže tak veľa vecí sa nedá zaplatiť peniazmi, hoci sú "užitočné", tak by som bola rada, ak by bolo umožnené každému žiť tak, aby si mohol naozaj vybrať, AKO chce žiť. A či, a ako chce byť užitočný. Bez hrozby nedôstojného života.
To len ako úvod... Rozmýšľala som o tom už z mnohých stránok a verím, že keď sa ľudia rozhodnú, že niečo chcú, tak niet sily, vrátane financií, ktorá by ich zastavila to uskutočniť. Preto financovateľnosť pokladám za otázku voľby priorít.
(Veď najdrahšie veci sú tie, ktoré umožňujú demokraciu a stále väčšiu slobodu človeka - a napriek tomu sa nevraciame k feudalizmu či otroctvu. No a potom ešte veda je drahá, výskum, a aj zbrane, vláda, voda a elektrina do každého domu... - a tiež sme ich len preto nezrušili)
Je mi trochu smutno, keď vidím ten nepomer medzi rozvinutou technikou a nie až tak rozvinutým spoločenským (sociálnym) cítením ľudí, nie až tak rozvinutým citom pre "ľudskosť" v sebe i v iných. A trochu sa nádejám, že premýšľanie o myšlienke bezpodmienečného základného príjmu dovedie viacerých ľudí k tomu, aby sa aspoň na chvíľu zamysleli nad stavom toho "medziľudského" v dnešnej spoločnosti a nad možnosťami "pokroku" aj v tejto oblasti.