Choď na obsah Choď na menu
 


Ekonomika ako dar

11. 5. 2009

Dobrý deň,

 rád by som nadviazal na myšlienku G.Wernera, : co predávame v obchodoch, regáloch? No preds myšlienky!...... a ja dodávam : a môžme zdaňovať myšlienky, a ešte spotrebnou daňou  alebo priamou ?.....To čo dnes nezdaňujeme sú peniaze,kapitál,financie-ich pohyb! 
 
:
Týmto by som Vás chcel požiadať o zamyslenie sa nad myšlienkou, že banky by sa mohli stať "logisticko-finančnou  sociálnou službou" občanom a do budúcnosti suplovať a nahradiť štátny výber daní, odvodov a zároveň ich redistribúciu v podobe sociálnych platieb. Ide o obrat v hodnote cca  600mld ročne, ktoré štát vykoná za náklady cca 100mld ročne. Čo by znamenalo, ak by to vykonávali banky za náklady cca 0.5mld ako napr. 0.1% z objemu - prevodu a redistribúcie peňazí.

 Pozrite si film  :         http://www.zakladnyprijem.sk/web/guest;jsessionid=3D023577A9C5A3D5CC0227AA38C4A728

  súvisí  to  s myšlienkou aká má byť tá jedna daň a staviam ju ako paralelnú k tomu čo je vo filme, na rozmýšľanie:

Kedysi bol člověk samozásobiteľ,neskôr , ja to vnímam od čias priemyselnej revolúcie ide o zásobovanoe druhých a od druhých a vtedy nastupujú prvé dane v zmysle dane- 1872 D z pozemkuJaponsko;1892 D z príjmu USA; po vojne D z obratu; a neskôr DPH v Nemecku 1967,Slovensko cca 1992 a si predstavte , že USA dodnes nemajú DPH, len daň z obratu.Čiže každou daňou akoby my vrastáme do novej a novšej dimenzie, ktorej vedomie nám dala tá príslušná daň na začiatku, ľudia to kedysi robili ako dar z prírody- bez vedomia, ale teraz máme úlohu to urobiť zo seba a preto s vedomím. Teda ak po vojne sme mali nedostatok vecí, tak prišla D z obratu a dala nám vedomie množstva, obratu, ktorý potrebujeme, aby sme mali dostatok pre život a neskôr DPH nám dáva vedomie zmeny ku kvalite.Ale teraz si predstavte, že daň bola na začiatku tohoto procesu zásobovania druhých, na začiatku, t.z ako predznamenaním toho čo má prísť, t.z. dostať do vedomia ľudí to , čo je potrebné v budúcnosti ešte len urobiť. A tak by som vnímal , že tá nová- JEDNA daň má mať tú úlohu vedomia budúcnosti, čomu sa máme naučiť, do čoho ako sa hovorí vo filme máme vrásť svojím bytím, práve preto, že už máme to vedomie. Nedá sa spraviť niečo, čo neviem, že existuje.

A preto prichádzam s tým, aká má byť nová spoločnosť, keď tie predtým sú ako spoločnosť samozásobenia, potom zásobenia druhých no a teraz mi vychádza spoločnosť DAROVANIA a preto prichádza myšlienka ZP ako dar. To nie je ako kedysi oko za oko, niečo za niečo. ZP je niečo za nič z pohľadu jednotlivca a peňazí, čiže dar. Ale ten dar nedáva dnes príroda (príroda dávala doteraz a je aj istým spôsobom už "rozdaná" alebo vyčerpaná a teraz jej my potrebujeme dať niečo oživujúce, ak chceme, aby sme sa tu mohli ďalej vyvíjať) , ale spoločnosť - vedomá spoločnosť, tj. taká kde jedinec si uvedomuje celok a súčasne vie, že z prírody si zobral to, čo dnes chce darovať v podobe ZP. Ale príroda neposudzuje, nemoralizuje nesúdi a preto NESúĎTE, LEBO BUDETE SúDENí a preto ZP bez podmienok a pre každého, celoplošne.Čiže niektorí ľudia sú si už vedomí toho prečo ZP a u niektorých ľudí, ktorí ešte toto vedomie nemajú (tu možno príde námietka, že týchto ľudí je väčšina) sa toto vedomie vytvorí práve zavedením ZP a niektorí samozrejme budú potrebovať ešte dlhší čas.

Ale cez toto,dúfam, čo tu bolo napísané, ak človek o tom rozmýšľa, sa dá vojsť do toho prečo ZP pre všetkých a bez výnimky. No a metodologicky t.z.,že sa povie oddeľme prácu od mzdy.Toľko z pohľadu výdaja štátu, spoločnosti, že ZP môžme vnímať ako dar kedysi prírody a dnes tej zložky v človeku, ktorá pochádza práve z prírody, uvedomuje si to a vedome to chce tej prírode vrátiť, ale to znamená vrátiť prírode-darovať človeku, ktorý je z tej prírody.

ZP ale potrebujeme v podobe peňazí najprv niekde získať. Tu potrebujeme pracovať s tým istým vedomím-spoločnosť ako dar.Už nepotrebujeme zásobovať druhých a od druhých seba(vidíte ten prvok egoizmu, podvedome sa to vracia ku mne a podvedome to počíta s tým, že keď zásobím druhých aj oni zásobia mňa), ale už iba uspokojujeme potreby tých druhých . Lebo to oni tak potrebujú, chcú mať, lebo oni vedia najlepšie, čo potrebujú, to ja im nemôžem rozkázať, čo oni nechcú. A metodologicky to znamená oddelenie ceny tovaru a služby  od samotného tovaru a služby.A presne tak, ako sa dnes nedá oddeliť práca od mzdy-odmeny za prácu, tak sa nedá oddeliť ani cena výrobku od výrobku samotného. Dnes je to spojené.Nebolo by to spojené vtedy, ak by tam neboli peniaze, ak by sme prácu robili bez odmeny, čiže ak peniaze zaniknú a to sa dá iba,len vtedy ak to oddelíme vo svojich hlavách.Potom príde myšlienka, že peniaze,ktoré dnes dostávame, nikdy nepochádzajú z tej práce a teda výrobku, ktorý sme sami vyrobili alebo urobili.Samozásobovanie znamená, že dostanete peniaze za vlastnú prácu,vlastný výrobok ale v skutočnosti ich nepotrebujete, iba Vám uľahčujú uspieť s tým , čo ponúkate,dávate peniaze sám sebe(tvorí sa vedomie peňazí,seba- bez dane, odovzdávate ,predávate  vlastnú prácu  ako tovar ). Zásobovanie druhých dnes znamená, že peniaze dostanete od druhých za vlastnú prácu , ale nie za výrobok,ktorý ste vyrobili , ale už to bez peňazí nejde, potrebujete ich k fungovaniu seba v spoločnosti(tvorí sa vedomie obratu,zmeny kvality,spoločenstva ľudí,spotreby-DPH,predávate vlastnú prácu  oddelenú od tovaru, za ktorý sú peniaze ). Darovanie znamená, že peniaze nedostanete za vlastnú prácu, lebo ju darujete, spoločnosť by už mohla fungovať aj bez peňazí, ale je to užitočnejšie ich používať(tvorí sa vedomie ducha-darujete prácu,peniaze, daň z  pohybu peňazí). Čiže odkiaľ prichádzajú peniaze a za čo? Ako dar DUCHA-pre veriacich, ako dar PRíRODY-pre ateistov, ako dar MOJEJ VLASTNEJ PRáCE- pre egoistov,liberálov, vedcov ,ako dar ŠTÁTU-pre socialistov, komunistov, ako dar NÁRODNEJ BANKY-pre ekonómov, tak je to aj dar TLAčIARNE - pre materialistov. A tak, ako sme kedysi dostávali na svadbách, narodeninách, oslavách príbory, obliečky, nože.... a dostali sme aj 10 kusov z jedného tovaru, tak dnes dostávame peniaze, lebo tí druhí nevedia presne naše potreby a opýtať sa "čo potrebuješ",keď toho druhého chcete obdarovať už nebude tajomstvom, prekvapením.Takže peniaze sú schopné uchovať aj transformovať to tajomstvo , prekvapenie a súčasne vyjsť plne v ústrety potrebám toho druhého a tým aktom darovania napĺňate svoju užitočnosť pre svet. A teda při darovaní dnes môžem vyjsť iba z peňazí samotných, lebo jedine peniaze, ako trasformátor nášho nevedomia majú tú schopnosť preniesť alebo vyzdvihnúť to nevedomie do vedomia, keď ich darujeme.

Podmienený dar nie je darom."Darovanému koňovi na zuby nepozeraj" sa dnes dá splniť iba ak darujete peniaze,žiaden tovar,službu a ani žiadnu spotrebu tovarov a služieb.A teda ZP môžem chápať iba ako darované peniaze, nič viac , nič menej a preto navrhujem DAŇ Z  pohybu PEŇAZÍ- Z KAžDéHO PREVODU, KAžDéHO SUBJEKTU,BEZ PODMIENOK, CELOPLOšNE a iba bezhotovostné prevody peňazí. Ako možnosť získania vedomia práve o tomto "obdarovávaní".Chceme takú budúcnosť? To je otázka len na nás. 

Potrebujeme  vyjsť zo spravodlivosti a z práva ako toho, čo je vlastné pre štát, to musí mať hlavnú a najväčšiu váhu pri posudzovaní každej veci , lebo ak to tak nie je ,tak potom z toho profituje len určitá skupina ľudí alebo jednotlivec. To samozrejme nie je na škodu tých ľudí a jednotlivcov, ani dokonca tých druhých, keď sa nebránia ale celopošne to deformuje právne vedomie o práve a spravodlivosti a teda aj štáte  a vedie to k oslabovaniu toho čo je spoločenské vedomie alebo vedomie spoločenstva ľudí a má za následok egoizmus alebo prebúdzanie zvieracích pudov v ľuďoch. Štát prekonal svoju schopnosť pôsobiť evolučne a stáva sa degeneračným prvkom. Úlohou je minimalizovať štát a posilniť právomoci občanov alebo z hľadiska ústavy vykonávať vôľu ľudí stále viac priamo , teda bez zastupiteľnej demokracie. S tým je spojené zmena volebného a referendového zákona v zmysle
aby referendum bolo platné už pri účasti 10% zo všetkých voličov a aby bolo potrebných len 35.000 podpisov na petičných hárkoch pre ref , ktoré má mať poradný hlas a 70.000 podpisov pre právne záväzné ref.( švajčiarský vzor) a poštou aj elektronicky-mobil, pevná, internet, bankomat a potom môže byť aj každý týždeň
- za nový volebný zákon? - okrem zníženia poslancov, znížiť kvórum potrebné na vstup strany do parlamentu na 1%(multikultúrnosť a inakosť-bohatosť názorov v tomto bývalom rakúsko-uhorskom regióne), predĺžiť volebné obdobie na 7 rokov(normálne demokracie mávajú 2 funkčné obdobia- t,j,cyklus a tiež úspora nákladov), volebné obvody podľa napr. dnes okresov- každý by mal 1 poslanca; možnosť odvolať poslanca  voličmi( toto nie je imperatívny mandát-odvolávali by tí , ktorí ho volili), ak sa spíše petícia na jeho odvolanie cca s 10% oprávnených voličov v okrese alebo 70.000 voličov v republike, pričom miestne príslušný úrad by mal povinnosť viesť takúto agendu na odvolávanie.Pričom parlament by mal hlavne a postupne len prípravnú funkciu pri tvorbe zákonov, aj zákony by sa postupne mohli schvaľovať občanmi cez elektronické hlasovanie, kde váha poslancov by klesala napr. prvé 7ročie by bola 100%, potom 67% a ustálila by sa na 34%.
Čo sa týka príjmov a výdavkov štátu, keďže dosiahnuť dohodu  sa dá len s múdrymi politikmi alebo tými čo chcú, ktorí sú sa ochotní vzdávať vlastných výhod je ťažké, je potrebné ísť cestou budovania novej metodológie, ako znižovanie byrokracie,úspora energie, transparentnosť, zavádzanie nových technických a technologických systémov, ktoré zvýšia deľbu práce a produktivitu aj v činnostiach , ktoré nie sú len výrobné, teda v spoločenských. A tiež sa je potrebné pozrieť na vec celostne a nie len po jednotlivých častiach, lebo tých je toľko , že nevidíme celok.
V oblasti výkonov potrebujeme nájsť trendy, ktoré ak odhaneme, tak môžme sa priblížiť k pojmu vedomostná spoločnosť, ale tiež k východisku z krízy, ako poznanie a nie ako náhodný a živelný prvok.
definícia: všetky dane a odvody nahradiť jednou daňou , pričom by sa vyšlo z rozpočtovej neutrality výberu dnešných príjmov a teda ako 1% z každého transferu peňazí, platobný styk by bol iba bezhotovostný, t.z. štát by už nekriminalizoval občanov, daň.úrady a byrokracia a papierovanie by zmizli, lebo by to vyberali banky cez nastavený software. A banky by mohli prevziať aj kopu inej agendy napr. prevody nehnuteľnosti(bez zmlúv ako prevod peňazí), aút, vydávanie občianskych, ktoré sú súčasne aj platobnou kartou......rušenie štátnych úradov.
  Nešlo by o novú a pritom ďalšiu daň, teda ak štát vyberá dnes  31 druhov daní a k tomu  16 spôsobmi s rôznymi sadzbami, tak teraz pridá ešte jednu.Ja som k tomu došiel dlhodobým pozorovaním zákonitostí ekonomiky a aj ekonómie a teda poznaním. Napr. otázka pre Vás:Keď je najlepšia daň pre človeka žiadna daň, tak ako sa k nej chceme priblížiť?! ...Nie je dobrý ako prvý krok všetky dane zlúčiť do jednej? Veď idú všetky do jedného hrnca! A ako chceme odstrániť byrokraciu?! To nejde predsa iba tým , že zavedieme Informačné Technológie, lebo ľudia potom budú ako otroci len ťukať data do počítača. Treba teda evidentne rušiť zákony a opatrenia spôsobom, že keď človek niečo pochopí, ako idú nitky, tak potiahne iba jednu, tú správnu. Čiže navrhujem JEDINÚ daň ako 0.6-1% z každej platby a bezhotovostný platobný systém (dnes cca75-85%platieb je bezhotovostných v EU,SR-68%), t.z. 100% výber daní,zrušenie čiernej ekonomiky a vyberali by to banky ako nastavený SW bez potreby nových ľudí a bez kriminalizácie občanov a papierovania a my môžme zrušiť daňové úrady, colné úrady ,úrady práce, zákonník práce,....teda minimálny štát.Vychádzam aj , že JEDNA DáVKA-ZáKLADNý PRíJEM -ZP( dnes cca  200- 300€ v SR) bez podmienok a pre každého(zákl.život.min.) a teda štát nebude riešiť politiku zamestnanosti apod., to bude riešiť , všetky soc.otázky tretí sektor na dobrovoľnej báze. ZP bude obsahovať aj základné zdravotné poistenie- fixné v absolútnej hodnote v sk cca dnes 900,-sk/mes(nemôžme to robiť v %-je to nespravodlivé) a ostatné zdrav.poistenie je dobrovoľné. Keď bude výška ZP stanovená na úrovni dnešného min.Dôchodku, tak nepotrebujeme riešiť žiaden 1.,2.,3.,dôchod.pilier, ale riešim len ZP a jeho zvyšovaním riešim len ZP-dôchodok pre najnižšiu príjmovú skupinu a nie ,že zvyšujeme %celoplošne všetky dôchodky aj tie 35000-ové.Sociálna a zdravotná poisťovňa  sa môže zrušiť, iné dôchodky a zdravotné poistenie dobrovoľné. Teda jediná dotácia štátu je pre ľudí v podobe ZP, všetky ostatné dotácie aj do poľnohosp.  môžme zrušiť a ľudia môžu určovať každodenným nákupom čo bude dotované cez kúpnu cenu a nie štát.A takýmto mechanizmom  by sa vlastne nachádzali omnoho presnejšie skutočné potreby spotrebiteľov a teda by sa nevyrábal odpad.
Lebo dnes je všetko vyjadrené cez peniaze- hodnota práce, tovaru , služieb aj kapitálu. A keď má štát čo najmenej skresľovať hosp.výsledok, povedzte , ako skreslí 1% daň  z peňažného prevodu hosp.výsledok?! A bude niečo zdaňované viackrát?! A práca a tovar sa de facto zdaňovať nebudú! Je to úplne nové myslenie a takáto daň zatiaľ nikde na svete nie je.
A myslím , že by nešlo o brzdu pokroku, veď pozrite čo chcú politici aj ekonómovia a ekológovia dokopy. Stále nové a nové dane a nové zákony a opatrenia a regulácie, najnovšie ekologickú daň, tzv.regulovanú infláciu,uhlíkovú daň, tzv.trojstupňový ekologický model..... táto daň to má všetko v jednej a bez byrokracie. A nabaľovaním nových daní to stále stúpa , to daňové zaťaženie, stále viac sa to zahmlieva.A práve to zvýši alokáciu kapitálu a podporí skutočnú tvorbu hodnôt a skutočnú spotrebu a bude tlačiť na vytvorenie priamych väzieb výroba-spotreba, lebo kde máme dnes problém svetový, že nevieme doslova čo s prebytočným kapitálom. Ten by mal neustále prúdiť a prinášať rozvoj a hoci je ho stále viac, to sa nedeje. Lebo je alokovaný v rukách úzkej skupiny ľudí a stále užšej. Toto spojenie jedna daň-jedna dávka -ZP bude pôsobiť harmonicky vyrovnane na obrat kapitálu i jeho alokáciu, lebo  daň ho minim. spomalí ale dávka ho podstane zrýchli práve cez spotrebu más ľudí.Keď si pozriete rôzne štúdie o ZP.... všade vo svete kde je ZP , tak bohatí aj chudobní zbohatli ale kde nie je ZP, tak bohatí zbohatli a chudobní zchudobneli, čo roztvára sociálnu priepasť.
Sulikove princípy DR:
3. Neutrálnosť.Zdanenie musí byť neutrálne, to znamená, že nemôže skresľovať hospodárske procesy a ovplyvňovať rozhodnutia subjektov. Táto požiadavka sa týka predovšetkým dane zo zisku. Keď subjekty začnú svoje správanie prispôsobovať umelo a zle vytvoreným daňovým normám, napr. preskupovať svoje príjmy, znižujú tým celkový výsledok. Dokonale neutrálne stanovená daň nemení správanie subjektov.3.1 Centrálnou požiadavkou je rovnaké posudzovanie a rovnaké zdanenie všetkých druhov a všetkých výšok ziskov, ako aj všetkých subjektov.3.2 Z uvedeného vyplýva, že k zdaneniu ziskov smie dôjsť len raz a to pri prechode od tvorby dôchodkov k ich spotrebe, resp. reinvestícii (bod D 1.1).
Myslím , že dnešné dane to nespĺňajú, ale táto nová áno.
K  daniam z alkoholu a iným spotrebným......... a obmedzujú to?! A bojujú proti tomu?! Idú tie peniaze proti tomu?.......Asi nie. ....takže to nerobí.
Poviem svoj názor. Človek posiluje svoje svaly, prácou, v posilovni a čo sa stane? Krátkodobo sa oslabí ,ale z dlhodobého hľadiska je silnejší, posilní sa. A čo urobili jednotlivé dane z tohoto pohľadu? DPH a spotrebné dane dlhodobo posilnili spotrebu a tvoríme už dnes odpady,DPríjmu  posilnila pocit slobody v človeku a D z prevodov peňazí vedie k nachádzaniu skutočných potrieb, čo reálne potrebujeme, lebo kde sú peniaze tam sa vytvára vedomie o danej veci.Predsa nie je jedno ako veci robíme, akým spôsobom.pr: nie je jedno či  človek najprv urobí veľkú potrebu a potom  si dá dole nohavice alebo najprv dole nohavice a potom potreba.

Ešte k tomu problému s kapitálom: 

Pozrime si ceny ropy a všetky nákladové položky, ktoré ju tvoria,tiež vyhlásenia predstaviteľov OPEC-u-ponuka ropy na trhu je mnohonásobne vyššia ako dopyt, hoci ceny ropy stúpajú závratne.Čím to je ?-len obrovskými prebytkami kapitálu, ktorý sa nemá kam umiestniť.Cenu dnes(podľa grafu), keď vládne dôvera určuje v najväčšej miere len množstvo kapitálu.Aká je dnes cena?  Približne môžme povedať, že medzi 15-50 USD sú skutočné náklady aj s dopytom a ponukou.Kým v roku 2000 špekulatívny kapitál tvoril 37% trhu s ropou , v IV/2008 je to 71%.Presne tam dochádza ku skoku v cene, kedy sa zvyšuje prílev špekulatívneho kapitálu a tak je to všade , kde to nastane. Správa rak.inštitútu Wifo z 8/2008 hovorí, že tržby na burzách majú cca 74 násobne väčší obrat než reálny obchod. A rastie to za posl.roky 5krát rýchlejšie ako svet.ekonomika.

Čo to pre mňa znamená: že výkony sa dejú hlavne s peniazmi cca 75%. Ako kedysi bol podiel poľnohospodárstva 100% a dnes je 1-5% v EU, tak presne sa mení teraz pomer priemyslu ku kapitálu, ktorý je 75%, čiže poľno , priemysel a služby je 25%.Takže kde sa dostaneme už za pár rokov- kolaps štátu, ekonomiky,....proste krízy, keďže zdaňujeme iba prácu a tovary, majetok.Čiže by to zrovnomernilo kapitálové toky aj tá daň, aj ZP.

Hektickosť je typická pre dnešný svet a zaujímavé by bolo , kde to začalo.....podľa mňa práve s prebytkom kapitálu v rukách úzkej skupiny ľudí, ktorí to množstvo kapitálu nevedia-nestíhajú obhospodarovať.To je tiež jasný poukaz na zmenu kvality peňazí a kapitálu, čo dnes nikto nezahŕňa do svojich teórií a praktických postupov a páve to nevedomie nám spôsobuje problémy. Môžem povedať, že kapitál, peniaze majú novú kvalitu, ale to isté z druhej strany povedané podľa zákonitosti dnešnej praxe kapitál a peniaze sa stali tovarom, čo síce zohľadňujeme pri výpočte napr. úrokov, ale nie už pri pohľade , že môžu sa stať aj odpadom a to vtedy ak nič neprinášajú, ak stoja na účte,pod vankúšom, ak stoja, vtedy nemajú žiaden význam, ony majú význam jedine v momente keď prechádzajú od jedného subjektu k druhému za nejakú protihodnotu. A tým, keď zdaníme iba tento trasfer vlastne ukážeme , že rozumieme , čo znamenajú peniaze-zámena hodnôt-vyjadríme ich vlastnú podstatu, ich životnú silu pre spoločnosť.Lebo keď niečo stojí na mieste , kde to má prúdiť, tak je to odsúdené na smrť, ale peniaze práve podporujú život v spoločnosti a to prečo práve vznikli na začiatku, teda aby mohla tá výmena hodnôt byť , aby vznikol svetový obchod, to k čomu sú, to vlastne dnes zaniká a práve alokáciou v rukách úzkej skupiny ľudí sa môže zrútiť celý výmenný systém. A tu môžme vidieť, ako to úzko súvisí s psychológiou , sociológiou a pod... ide o interdisciplinárny vedecký prístup, komplexný pohľad na vec.
K  otázkam:harmonizácia s EU-keby sme zobrali tie normy o spotrebných daniach a DPH,  tak  zodpoviem to zase z dvoch strán, lebo  každý o tom iba hovorí, ale môj predpoklad je , že nemáme povinnosť mať tieto dane, iba sa hovorí , ak ich máme, tak potom sú takto minimálne.Čiže dôkaz o povinnosti mať tieto dane  nie je alebo z druhej strany môže byť naše prehlásenie, veď mi tie dane máme , len metodika výpočtu je iná a tá daň 1% z každého prevodu ich zahŕňa.Takže tu ide len o odvahu v pokroku, ak je niečo správne, tak EU nemôže byť strašiakom, v tomto sa musíme vedieť obhájiť a neísť ako ovce-otázka našej právnej zdatnosti.
Neutrálnosť- ten jeden typ transakcií zahŕňa ale všetky transakcie, všetko čo je na zemi a v jej okolí  vyjadrujeme cez peniaze, takže zase len poznanie a spomínal som , že všetky transakcie budú bezhotovostné na území SR, žiaden cash a berte v ohľad tú výšku 0,5-1% je tak malé,že môžme hovoriť pojmovo nie o dani ale o poplatku,cene za prácu , ktorú štát vykonal a je to výška ako pre všetky finančné transakcie. Dnes, keď niekto používa daňové raje tak ušetrí 10-tky % na DP,DPH i odvodoch, ale komu uškodí 0,5-1%?! A príklad zo skutočnosti, nie teória je , že hotovostné výbery vonku sú drahá záležitosť, u nás to tiež banky začínajú zvyšovať, a podnikatelia, ktorí ušetria aj 50% cez daňové raje si ich ,tie peniaze nechajú dovážať dnes za 2-5% z objemu. A fyzické náklady , keby si to niekto chcel ozaj takto robiť sám budú vyššie ako tých 0,5-1%. A ešte aj tak to vieme ošteriť cez dohody medzi štátmi o zamedzení dvojitého zdanenia, alebo inak, technicky cez spojenie platobnej karty a občianskeho preukazu, pasu, zdravotnej karty(všetky služby na platobnej karte,všetky...... napr. aj vstup do zemestnania(Rafaj,Slota a ich podpis),vstup do domu....). A nemá jednoznačný efekt na správanie ľudí práve pre jej výšku ,  akurát na uvedomenie si každej veci, ktorú človek robí. A keď si uvedomíme , že  odvody a  DPH zmizne, cena práce   klesne, cez Zákl.Príjem klesne, viete si predstaviť tie ceny na trhu, ktoré tu budeme mať- bezkonkurenčé, ľudia spoza hraníc budú nakupovať u nás a zahraniční investori sem prídu, lebo nebude žiadna kriminalizácia firiem ani ľudí, transparentné prostredie, bez správnych konaní, bez daň.úradov a hlavne bez zákonníka práce- úplne flexibilná pracovná sila-lebo keď má človek ZP nepotrebuje zákonník práce na právnu ochranu, a čo chce, to si dohodne so zamestnávateľom sám, ale keby chcel odbory môžu zostať, ale dobrovoľné, z vôle, že to ľudia chcú a nie zo zákona.
Bezhotovostný platobný sytém v plnej miere!!!!
Ešte raz pripomínam, že to beriem ako projekt, ktorý treba vyskúmať, kde treba spojiť sily viacerých ľudí, ekonómov, sociológov...... viacero pohľadov.
S pozdravom
Ľubor Perháč
+421 905 986 245
P.S.daň z príjmu a z majetku sú položky,že pokiaľ ich neodstránime, nemôžme ani v náznaku hovoriť o Slobode. A je to východisko z dnešnej krízy a metodika pre jedinú svetovú menu, ktorú je možné pri tomto spôsobe zaviesť okamžite a v hociktorej krajine a nie ako s €, že dva roky čakáte v ERMII..... 
 
Ešte doplnenie...
Tu je linka  http://www.nbs.sk/BANKY/MPS/STAT/CPVS0804.HTM ,( v poslednej dobe to asi 3 krát menili) kde sú všetky platby všetkých subjektov čo je cca 5-10bilionov SK/mes z čoho 1% je 50-100mld/mes. Dnes štát vyberie 20-50 mld/mes, čiže z hľadiska výberu daní aj pri určitej odchýlke je to ešte viac ako dnes, ale čo je zaujímavé ľudia by zaplatili menej a fy tiež.Otázka ako je to možné!?, že všetci zaplatia menej a štát by mal viac? A hlavne chudobní a stredná vrstva by platili podstatne menej, lebo dnes je najviac zdanená vrstva, ktorá zarába najmenej,kde zdanenie je cca 8%.Takto riešená otázka znamená Slobodu pre človeka, že on si môže robiť čo chce, čo ho baví, štát mu do toho nemôže nijako rozprávať a na druhej strane nie je vydierateľný tým,aby prežil-teda ekonomickým nedostatkom- že musí prijať každú prácu aj veľmi podradnú.Dnes si ľudia akosi nevšimli, že niečo sa zmenilo za posledných 150 rokov a vôbec sme tomu neprispôsobili stav štátu-zákony, administratívu.Dnes predsa štát nemôže hľadať a určovať ľuďom, čo majú robiť a práve preto dostanú ľudia základný príjem a o ostatné sa starajú sami a keď sa prepustia ľudia z tých úradov čo navrhujem, tak predsa majú základný príjem a riešia si to sami a to je dôstojné pre človeka a zároveň to podporuje ich schopnosti, šikovnosť, podnikavosť a hlavne platí to ako zákon, pre všetkých rovnako a bez výnimky, lebo dnes máme len samé výnimky a v tom je obrovský problém, lebo ľudia a jednotlivé skupiny len proti sebe bojujú, kde každá si chce uchmatnúť pre seba čo najviac a teda rovnosť pred zákonom a spravodlivosť je z hľadiska fungovania spoločenstva ľudí to najdôležitejšie.Keď pôjdeme ďalej cestou mnohých daní, dávok, odvodov, tak nikdy nepoznáme, kde sa to stráca a to je práve v tom, že sa vzájomne prekrývajú a duplujú.A predsa je jeden štát, tak mi povedzte načo toľko daní, keď všetky idú do spoločného hrnca. Je to len taký oblbovák na ľudí dokedy sú ochotní platiť za svoju hlúposť alebo pozitívne vyjadrené je to ich školné a teda máme najdrahšie školy.A dane vôbec nefungujú tak, že keď vyberie štát daň z palív, tak idú na rozvoj daného odvetvia.Ďalšou veľkou zmenou je kvalita a úloha peňazí a kapitálu, kde zjavne človek pomocou nich všetko vyjadruje-cena tovarou, služieb, akýchkoľvek hodnôt ale potom chce niečo v oblasti sociálnej obkecať krásnymi slovami. Predsa peniaze ktoré natečú do štátu sa majú prerozdeliť- to je úloha štátu- a nie platiť politikov, dialnice a pod.Štát nemá podnikať ani zasahovať do školstva, vedy, náboženstva, umenia, to môžu robiť len jednotlivci zo slobodnej vôle, lebo práve tu ide o uplatnenie tvorivosti jednotlivca.Štát môže vychovať v škole len úradníka, ktorý poslušne koná príkazy politikov, ale Slobodný človek? ten tam vyrásť nemôže, pokiaľ to riadi štát.Čiže číselne to možné je, je to ľudské, dôstojné..... treba o tom myslieť novo.
Perháč

Peniaze sú schopné dnes niesť nielen kvantitatívne parametre ale aj kvalitatívne,to znamená peniaze sú také, aký zámer im dáme.Slúžia tomu, na čo sú určené, ako sa hovorí sú dobrým sluhom ,ale zlým pánom.Keď chceme PENIAZE AKO TOVAR-zdaňujme ich cez DPH ,spotrebné dane.... , keď chceme PENIAZE AKO DAR-zdaňujme pohyb peňazí. A potom budú nachádzané a napĺňané skutočné potreby ľudí.

S pozdravom

Ľubor Perháč

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

nefunkčný dôležitý link

Peter,21. 9. 2010 12:20


link
http://www.nbs.sk/BANKY/MPS/STAT/CPVS0804.HTM

nefunguje, bolo by možné dodať predmetné dáta v inej forme - napr. emailom ako EXCEL súbor a pod.

peterbotek@gmail.com